Op zondag 15 maart om 14.00 uur organiseert de Boekenzolder een lezing van de in Leiden woonachtige historicus Sjaak van der Velde.naar aanleiding van zijn onlangs verschenen ‘Het Groot Stakersboek’.
De eerste werkstaking in Nederland was van Leidse textielarbeiders in 1372. Ook later vonden in Leiden nog veel stakingen plaats, de laatste was de bezetting van de Grofsmederij in 1978. Veel Leidenaren kunnen zich dat nog levendig herinneren. Ook later hebben Leidenaren het werk nog wel neergelegd, meestal in het kader van landelijke acties zoals in de verpleging en het onderwijs.
De vele duizenden stakingen die in Nederland sinds 1372 hebben plaatsgehad, zijn door van der Velden in een database bijeengebracht en aan de hand van beeldmateriaal heeft hij daar nu een boek van gemaakt. Leiden neemt in dat boek een prominente plaats in. De auteur zal aan de hand van enkele voorbeelden uit het boek de plaats van Leiden in de Nederlandse stakingsgeschiedenis toelichten.
Zondag 9 februari om 14.00 uur organiseert de Boekenzolder een echte Chinese theeceremonie, verzorgd door Olga, die sinds 2003 professioneel met thee bezig is en 16 jaar in oude Chinese theehuizen in Rusland heeft gewerkt.
Zij besteedt ook aandacht aan de culturele en maatschappelijke rol van thee.
Thee is na water de meest verbreide drank. De oorsprong ligt bij de Chinese plant Camelia Sinensis.
De wereld van de Chinese thee heeft een rijke en gevarieerde traditie van 5000 jaar.
Met het boeddhisme verspreidde de thee zich door de Chinese elites over heel Azië, en vandaar over de wereld.
Op zondag 12 januari om 14.00 bij Speeltuin Vereniging Ons Eiland, Kortenaerstraat 61 in Leiden.
De Boekenzolder vertoont daar de komische Russische sciencefictionfilm “Kin-dza-dza” van regisseur Georgi Danelia uit 1986.
De film vertelt het verhaal van de Rus Vova en de Georgiër Skripach die op de onbekende planeet Plyuk belanden.
Hier wonen mensachtigen die gedachten kunnen lezen. Ze zijn verdeeld in twee rassen: Chitlanin (meestersras) en Patsak (ondergeschikte ras).
Hoewel ze technisch op een veel hoger niveau dan de Aarde staan, leven ze in een barbaarse, gedegenereerde samenleving.
Vova en Skripach proberen uit alle macht een manier te vinden om weer terug naar huis te kunnen gaan.
De film wordt gezien als de meest ondergewaardeerde SF film van de laatste 50 jaar en wordt zelden buiten Rusland vertoond.
De film is Engels ondertiteld en er wordt ter plekke uitleg gegeven. De toegang is gratis en er zijn lekkere Russische hapjes.
Zondag 8 December 2019 om 14.00 uur, speeltuinvereniging Ons Eiland, Kortenaerstraat 61
René Moorman neemt ons in een lezing mee naar Armenië en Georgië via verhalen, mythes en legendes op dit stuk van de Zijderoute en langs de Kaukasus. Beginnend met de Ark van Noach, de MIG straaljager, Charles Aznavour en de Armeense Cognac en vervolgens naar Joris en de Draak, de rode klompjes voor Stalin en Sandra Roelofs komt hij uit bij de Georgische wijn en toosten wij tijdens de “Soepra” op het leven met een glas “tsjatsja” (Georgische Wodka).
In Armenië en Georgië vind je de hoogste bergtoppen van Europa, de meest gastvrije mensen van de wereld en bovendien de oudste bouwwerken uit de christelijke cultuur.
Hier vind men nog ongerepte natuur met weidse uitzichten en middeleeuwse kloosters en kerken in hun oorspronkelijke staat. Stedenaanbidders komen aan hun trekken in de kosmopolitische hoofdsteden als Yerevan en Tbilisi.
Deze landen liggen in de zuidelijke Kaukasus onder de rook van Rusland en aan de rand van Turkije. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie eind 1991 zijn de 2 landen weer onafhankelijk. Armenië en Georgië vormden eeuwenlang de speelbal van deze twee mogendheden – lange tijd waren de beide landen zelfs geheel van de landkaart verdwenen.
Zondag 5 mei 14.00 uur in speeltuin Ons Eiland, Kortenaerstraat 61
De Boekenzolder organiseert op zondag 5 mei een poëzie-voordracht rond het begrip”vrijheid”
Eerder dit jaar stond dit thema centraal bij de landelijke poëzieweek. Toen droeg een groep Leidse dichters in de openbare bibliotheek voor uit eigen werk. Leo van Zanen, een van hen, ziet in de datum van 5 mei - Bevrijdingsdag - een goede aanleiding, het onderwerp nog eens op een andere manier te belichten.
Van Zanen heeft voor deze gelegenheid een programma samengesteld met enkele gedichten uit de klassieke wereldliteratuur.
De keuze viel op werk van Aleksander Poesjkin (Rusland), Paul Eluard (Frankrijk) en Pablo Neruda (Chili),
schrijvers die in een of meerdere gedichten indringend het belang van vrijheid onder woorden wisten te brengen.
Elk gedicht zal vooraf worden gegaan door een korte inleiding. De teksten worden zowel in de originele taal voorgedragen als in Nederlandse vertaling, door onder meer Olga Romanova voor het Russisch en Marcela Diaz voor het Spaans.
Zondag 31 maart 2019 vanaf 14:00 uur in speeltuin Ons Eiland, Kortenaerstraat 61
De Boekenzolder organiseert een middag over wortelen in een (andere) taal en cultuur.
Met voordrachten door, voor en over mensen die in een bepaalde cultuur zijn opgegroeid en vervolgens in een andere cultuur terecht komen. Of die iets meer van de cultuur van hun ouders willen weten. Of die nu een nieuwe taal leren gebruiken.
Met gedichten, boekpresentaties, tentoonstelling van eigen werk, muziek.
Nessrin Almosrani leest eigen gedichten. Ze schrijft oorspronkelijk in het Arabisch, maar inmiddels ook in het Nederlands.
Hanif Youssef leest eigen gedichten en brengt eigen beeldhouwwerk mee. Hij schrijft in het Nederlands, Arabisch en Koerdisch.
Harry Stroomer presenteert een eigen vertaling van werk van een Marokkaanse vrouwelijke arts. Hij leest enkele teksten. Inkijkje in de cultuur van de vorige generatie Marokkanen en de Berbers-Arabische vertelkunst.
Alet Kortenoeven toont fragmenten van haar kunstenaarsboek "die over zijn".
De tekst is gebaseerd op citaten uit een interview met een Syrische vluchteling,
Ze brengt eigen werk mee gerelateerd aan het onderwerp ontheemd zijn.
Tussendoor muziek door Mostafa Youssef.
Zondag 24 februari vanaf 14.00 uur in speeltuin Ons Eiland, Kortenaerstraat 61.
Ingrid Moerman houdt een lezing over veranderingen in het Leidse stadsbeeld. In de periode 1890-1940
In die periode
leverden vier leden van de Leidse architectenfamilie Van der Laan belangrijke bijdragen aan de katholieke architectuur, maar ook op andere terreinen vonden veranderingen plaats. Hierover vertelt Ingrid Moerman met interessante illustraties.
Ingrid Moerman was tot begin 2004 conservator van de Historische Afdeling van het Stedelijk Museum De Lakenhal. Voor haar verdiensten aan de geschiedschrijving van Leiden ontving zij de Jan van Houtpenning en werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Naast 27 januari is er op zondag 17 november 2019 vanaf 14:00 is er een optreden van Marcella Pischedda.
Marcella Pischedda is een Italiaanse folkzangeres (Lumàyna Trio) straatartieste, leidster van zangprojecten (met kinderen, volwassenen en verstandelijk gehandicapten in Italië en in Nederland). Zij woont in Nederland.
In dit optreden wordt ruim een eeuw Italiaanse geschiedenis verteld met liederen, voordrachten en anekdotes.
De periode waarover gezongen en verteld wordt strekte zich uit van de Italiaanse eenwording (Unità d’Italia in 1861) tot de jaren '90 van de 20ste eeuw (seconda Repubblica).
Marcella neemt ons mee naar haar land, rijk aan cultuur en tradities.
Met haar stem en gitaar laat zij het publiek verschillende emoties beleven: dromerige liefdesliedjes, realistische werk- protestliederen en vrolijke volkswijsjes.
Napolitaanse liederen (de wieg van “la canzone Italiana)
Beroemd zijn de traditionele Napolitaanse liederen. Het klassieke Napolitaanse lied is een romantische ballade, met veel hartstocht gezongen. Het stamt uit het begin van de 19de eeuw en wist zich te verspreiden over de gehele wereld.
Maar de muziek is ook wijdverspreid onder hen die niet in de muzikaalste stad van Italië wonen. Nog steeds worden Napolitaanse liederen over de hele wereld vertolkt. Niet in de laatste plaats in Amerika, waar zich een grote Napolitaanse gemeenschap bevindt.
Natuurlijk leeft het Napolitaanse lied ook nog volop onder de rook van de
vulkaan. Zangers van de liederen hebben met hun muziek vele muzikanten beïnvloed. Zo is natuurlijk overbekend het lied ‘O sole mio’
dat uit het einde van de 19de eeuw dateert. Andere bekende liederen zijn
‘Santa Lucia’ en `Torna a Surriento’.